Wij spraken.. Marion over opleiding als Verzorgende IG

"Halverwege mijn leven kwam ik erachter dat de zorg goed bij mij past. Het is een dankbare taak waar ik veel voldoening uit haal."

Marion Willems kwam er op latere leeftijd achter dat ze graag in de zorg wilde werken. Inmiddels is ze leerling verzorgende IG bij Marga Klompé. Tot op de dag van vandaag heeft ze hier geen spijt van! Ze neemt ons mee in haar verhaal en deelt haar mooiste ervaringen met ons.

werken bij marga klompe

Hoe ben jij bij Marga Klompé terecht gekomen?
"Door een tip van een goede vriendin. Ik deed elders ervaring op in de zorg maar was nog niet bevoegd en bekwaam. Mijn vriendin kent door haar jarenlange werkervaring in de zorg vele zorgorganisaties en adviseerde me om bij Marga Klompé te solliciteren."

Waarom koos je voor Marga Klompé?
"Marga Klompé is een grote organisatie met ontwikkelingsmogelijkheden. Veel zaken zijn hier goed geregeld. Binnen deze organisatie zou ik geen betere begeleiding kunnen krijgen tijdens mijn opleiding, dan het kleinschalig zorghuis voor dementerenden waar ik op dat moment werkte. Ik heb een fijne praktijkbegeleider op mijn leerwerkplek en een goede leerwerkcoach waar ik terecht kan met vragen."

"Daarnaast kan ik tijdens mijn opleiding kennismaken met de doelgroepen pg, somatiek en woon-zorg. Tevens spraken mij de website en de kernwaarden van de organisatie bijzonder aan. Tijdens mijn sollicitatie verliep het contact erg vriendelijk. Het gaf mij een goed gevoel om voor deze organisatie te kiezen."

"Marga Klompé is een grote organisatie met ontwikkelingsmogelijkheden. Veel zaken zijn hier goed geregeld."


Hoe was jouw eerste werkweek bij Marga Klompé?
"
Mijn eerste werkweek bij Marga Klompe verliep goed. Ik had al enige ervaring met de doelgroep pg, kreeg een uitstekende praktijkbegeleider en had vriendelijke begripvolle collega’s. Ondanks dat was het toch wel spannend. En vergt de eerste tijd op een nieuwe leerwerkplek veel energie. Je moet eerst de bewoners en de collega’s leren kennen. Dat heeft even tijd nodig. Ik wilde het liefst nuttig bezig zijn, maar in het begin hobbel je er toch een beetje achteraan wat een ongemakkelijk gevoel geeft."

Is deze functie iets wat je altijd al hebt willen doen?
"Halverwege mijn leven kwam ik erachter dat de zorg goed bij mij past. Ik vind het contact met ouderen bijzonder. Het is een dankbare taak waar ik veel voldoening uit haal. Omstandigheden in mijn privé-sfeer hebben mij het laatste duwtje gegeven. Heb hier zeker geen spijt van. Ik merk dat ik tijdens mijn werk een extra zwak heb voor het sociaal welzijn van mensen en belevingsgerichte zorg. Als ik hierin iets kan toevoegen voor de cliënt geeft mij dit veel voldoening."

Wat maakt werken bij Marga Klompé zo speciaal?
"Het is een grote organisatie met veel mogelijkheden. Er zijn verschillende disciplines aanwezig. Ik merk dat als ik bij collega’s, die ergens in gespecialiseerd zijn, extra informatie vraag, zij graag bereid zijn om deze info te geven of te vertellen over hun discipline. Het is een fijne leerwerk omgeving. Daarnaast laat Marga Klompé zien dat ze hun (zorg)personeel waarderen en is er veel aanbod in ondersteuning. Dat vind ik mooi om te zien."

Hoe is jouw verhouding werk/privé? Hoe draagt Marga Klompé hieraan bij?
"Dat is soms wel ietsje lastiger. Voor mijn werk- en privébalans is het belangrijk dat ik een stabiel rooster heb dat enigszins gelijkloopt met mijn contracturen. Aangezien ik met een opleiding bezig ben moet ik toch wel een aantal uren in de week op school en thuis bezig zijn met mijn studie. Indien ik het gevoel heb dat dit scheef zit trek ik aan de bel. Hier wordt gelukkig altijd wat mee gedaan."

Hoe is de relatie tussen jou en de cliënten van Marga Klompé?
"De relatie met de cliënten ervaar ik als goed. De cliënten vinden het fijn dat je ze helpt met dat wat zij zelf niet kunnen en waarderen het als je ze respectvol en vriendelijke benadert. Humor werkt vaak ook positief."

Heb je veel contact met andere collega’s en wat vind je daarvan?
"Het contact met andere collega’s loopt goed. Ik vind het wel prettig om werk en privé enigszins gescheiden te houden. Toch is een enkel privécontact altijd fijn."

"De cliënten vinden het fijn dat je ze helpt met dat wat zij zelf niet kunnen en waarderen het als je ze respectvol en vriendelijke benadert."


Wat zorgt ervoor dat je met plezier naar het werk gaat?
"De werksfeer vind ik erg belangrijk. Ik vind het prettig om respectvol met elkaar om te gaan en samen opbouwend bezig te zijn. Openstaan voor verbetering met het hele team. Naast een fijne werksfeer draagt het contact met cliënten ook zeker bij aan mijn werkplezier."

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 
"'s Ochtends beginnen we met een kop koffie en het lezen van de rapportages. We kijken of er bijzonderheden op de dag zijn voor bepaalde zorgvragers. Dan wordt er overlegd welke collega’s naar welke zorgvragers gaan. Bij ons op woon-zorg wordt de zorg opgedeeld per gang, er zijn 2 gangen."

"Per gang worden de taken daarna verdeeld. Communicatie is daarbij belangrijk. Wie gaat naar welke bewoner, wie gaat medicatie delen en welke bewoner is het eerst wakker en wil graag vroeg zorg. Zo werken we de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL) af. Na de ADL krijgen de bewoners koffie of is er koffie met een activiteit verzorgd door een gastvrouw. Dan gaan we zelf even koffiedrinken, rapporteren en regelen overige zaken die geregeld moeten worden met bijvoorbeeld de apotheek of huisarts."

"Aan het einde van de ochtend komt de medicatie weer om de hoek kijken. Enkele bewoners moeten geholpen worden met toiletgang, en gebracht worden naar het Grand Café voor de maaltijd. Zodra zij eten hebben wij even lunchpauze. De rest van de dag worden benodigdheden aangevuld, koffie geschonken voor bewoners, gerapporteerd en andere overige werkzaamheden gedaan."

Wat maakt jouw werk afwisselend?
"Op dit moment zijn het o.a. de leermomenten die ik tegenkom in mijn werk. Daarnaast is op de afdeling woon-zorg de afwisseling in werkzaamheden groot van de ochtend ADL, de tijd daarna waarbij je dingen kunt kortsluiten met de apotheek en (indien nodig) met de huisarts en tussentijds de medicatie deelmomenten."

Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt tijdens je werk?
"Heb je even? Dit zijn voor mij meerdere momenten! Hoe mooi is het bijvoorbeeld als je een lach op het gezicht kunt toveren bij een bewoner met onbegrepen gedrag door samen een dansje te maken op muziek. Of hoe mooi is het om samen met een bewoner dubbel te liggen van het lachen om een grapje. Wat ik ook een mooi moment vond, was met een bewoner, die in een vergevorderd stadium van dementie zat, die achter me langs liep en even met zijn vingers door mijn haren draaide. "

"Hoe mooi is het als je een lach op het gezicht kunt toveren bij een bewoner met onbegrepen gedrag door samen een dansje te maken op muziek."

 

"Ook had ik een keer een leuk gesprek met een bewoner over “of meneer nog ambitie had om sjans te krijgen met een dame” waar meneer hartelijk om kon lachen. Meneer vroeg of hij er voldoende representatief bij liep en ik vertelde hem dat ik wel bereid was om een bloemetje te halen indien meneer indruk wilde maken. Heerlijk als je daar samen hartelijk om kunt lachen."

Waarom zou iedereen voor Marga Klompé als werkgever moeten kiezen?
"Marga Klompé is een vriendelijke organisatie met oog voor haar werknemers en warme, belevingsgerichte zorg voor haar bewoners. Als leerling heb ik het gevoel dat ik nog zo veel kan leren en deze organisatie biedt daar echt alle mogelijkheden voor!"

Kom jij met ons kennismaken?

Bekijk onze vacatures
Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail