Jannet over de verkorte opleiding bij Marga Klompé

Jannet Stoverinck werkt inmiddels al 10 jaar als leerwerkcoach bij ons. Ze begeleidt rond de 20 leerlingen en is interne trainer voor onze praktijkcoaches. Samen met een collega leerwerkcoach en het opleidingsinstituut Educared heeft ze een zorgopleiding Verzorgende-IG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) ontwikkeld. Een zorgopleiding aangeboden door Marga Klompé en te volgen bij Marga Klompé. Iedereen die interesse heeft kan zich ervoor aanmelden. Ongeacht je werkervaring of zorgachtergrond. Wij stelden Jannet een aantal vragen over deze nieuwe zorgopleiding van Marga Klompé.


Wat maakt onze opleiding anders dan andere zorgopleidingen?

De opleiding van Marga Klompé is geheel op maat en korter dan de standaard zorgopleidingstrajecten. Bij ons hoef je alleen te leren wat nodig is voor het landelijke diploma. Hierdoor is het mogelijk om binnen 14 tot 18 maanden je zorgdiploma te halen. Voorafgaand aan de opleiding starten alle leerlingen met een oriëntatiefase van 10 weken. Je werkt mee met een team op een afdeling. Iedereen kent hetzelfde startpunt. In deze 10 weken ligt de nadruk op oriëntatie. Dat betekent niet dat je van alles al moet kunnen, maar dat je de zorg leert kennen. Je neemt deel aan veel voorkomende taken in de zorg. Hiermee leer je de basis ADL zorg (Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen). Denk daarbij aan het wassen en douchen van ouderen, helpen met aankleden of bijvoorbeeld steunkousen aandoen.  We vinden de oriëntatiefase heel belangrijk. Ook omdat we uitval willen voorkomen. Na de oriëntatiefase starten alle leerlingen met de opleiding. Zij worden het hele traject intensief begeleid door onze praktijkcoaches en de leercoach van Educared. Blijkt tijdens het traject dat een VIG diploma toch niet haalbaar is, dan kan de leerling altijd verder gaan voor een diploma Helpende plus of Helpende. Iedereen haalt zo een diploma."


Wat kan de leerling verwachten van zijn of haar praktijkcoach?

"De praktijkcoach kent de eisen van de opleiding en organiseert zoveel mogelijk praktijksituaties voor de leerling om te oefenen. Praktijksituaties die de leerling ook later in het werk tegen zal komen. De praktijkcoach coacht de leerling tot een zelfstandig functionerende medewerker. De leerling en de praktijkcoach hebben dan ook regelmatig overleg om de voortgang te bespreken."


Hoe zorgen jullie ervoor dat leerlingen een goed beeld hebben van de zorg?

"Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor een informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst vertellen verschillende mensen van Marga Klompé en Educared iets over de opleiding. Op deze manier proberen we een zo goed mogelijk beeld neer te zetten van de opleiding. Zodat iedereen de juiste afweging kan maken. En doordat we starten met een oriëntatiefase voorafgaand aan de opleiding, kan de leerling goed zelf ervaren of de zorg bij hem of haar past."

Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail