werken bij marga klompe

Van filiaalmanager naar droombaan in de zorg

De zorgswitch met:

Naam: Lisa Hesselink          
Opleiding: VIG opleiding
Locatie: Pronsweide
Switch van: Filiaalmanager

Vijf jaar geleden maakte Lisa een switch naar de zorg. De beste keuze die ze tot nu toe heeft gemaakt, zegt ze zelf. Ze werkte als filiaalmanager in een kledingwinkel, maar merkte dat verkoop niet was waar ze écht blij van werd. Ze wilde graag iets kunnen betekenen voor een ander. Ze besloot een omscholing te maken naar de zorg. Lees hieronder haar prachtige verhaal.

Waarom de switch naar de zorg?
“Van filiaalmanager van een kledingwinkel switchte ik vijf jaar geleden naar de zorg. Geruststellen, verzorgen en ondersteunen is iets wat altijd in mij heeft gezeten. Dit stukje ‘menselijkheid’ mistte ik op den duur in de kledingwinkel. Ik ben niet commercieel, maar sociaal ingesteld.”
 
Waarom koos je voor Marga Klompé?
“Mijn tante werkte al jaren voor Marga Klompé en via haar ben ik bij Marga Klompé terecht gekomen. Er stond een vacature open voor de BBL VIG opleiding. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Nog steeds een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb. Nu, vijf jaar later, werk ik er nog steeds met heel veel plezier. Inmiddels heb ik een vast contract en werk ik in een van de teams van de psychogeriatrie(PG) groepswoningen van Pronsweide.”
 
Ben je in de zorg alleen maar aan het billen wassen?
“Het taboe van de hele dag billen wassen, hebben mijn collega’s en ik al zo vaak gehoord. Billen wassen doe ik inderdaad, maar dit is hooguit tien procent van mijn werkzaamheden. Iedereen kan billen wassen, maar onze bewoners hebben meer nodig. Wij begeleiden, ondersteunen en bieden troost. Samen met onze bewoners proberen we er een fijne dag of gezellige avond van te maken. De band die je opbouwt met bewoners en de connectie die je met iemand maakt, dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Soms voelt het bijna alsof ik er een nieuw familielid bij heb. En als familie zorg je voor elkaar.”

"Soms voelt het bijna alsof ik er een nieuw familielid bij heb. En als familie zorg je voor elkaar."

Maar, wat doe je dan wél hele dagen?
“Tijdens mijn dienst help ik onze bewoners waar nodig met wassen en aankleden. Verzorg ik het ontbijt, de lunch- of de avondmaaltijd en dien ik medicatie toe. Ook de huishoudelijke taken horen erbij. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de was, bestellen van de boodschappen en het verschonen van een bed. Daarnaast rapporteer ik diverse bevindingen in het ECD (Elektronisch Cliënten Dossier). En heb ik korte lijntjes met andere disciplines zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of arts.”
 
“Mijn werk is ontzettend veelzijdig, iedere dag is anders. Ik werk met een kwetsbare doelgroep en geen mens is elke dag hetzelfde. Soms worden bewoners ziek en hoe verdrietig ook, er zijn mensen die bij ons overlijden. Ook daarin bieden wij als verzorgende troost en ondersteuning. Wanneer zulke dingen gebeuren dragen wij dit als team. Ook dat is iets wat mijn werk zo fijn maakt: mijn collega’s. Iedereen is anders, maar binnen ons team vullen we elkaar goed aan.”
 
Wil je nog graag verder leren?
“In vijf jaar tijd is er veel gebeurd en heb ik ontzettend veel geleerd. Inmiddels ben ik moeder van twee kinderen en heb ik mijn diploma behaald voor niveau twee plus. De VIG opleiding heb ik in de koelkast gezet nadat ik zwanger raakte van mijn tweede kindje. Toch staat dit nog op mijn to-do lijstje. Ik weet alleen nog niet wanneer, maar ik ga dit zeker oppakken.”
 
“Persoonlijk vind ik dat je nooit te oud bent om te leren en de zorg is zo breed dat ik zeker weet dat ik tot mijn pensioen in deze sector werkzaam zal blijven. Misschien vind ik het juist daarom zo moeilijk om te begrijpen dat er maar weinig studenten zich aanmelden voor opleidingen binnen de ouderenzorg en dat er weinig animo is voor vacatures.”
 
Is je werk goed te combineren met privé?
“Er zullen mensen zijn die zich afvragen waarom ik toch zo graag nog verder wil leren. Want ben je niet al druk genoeg met twee kids? Ja, ik heb het druk genoeg en er gaat niets boven mijn kinderen, maar zonder mijn werk zou ik een minder leuke moeder zijn. Ik haal zoveel energie uit het contact met collega’s en de bewoners. Elke dag is anders. En de afwisseling van dagdiensten en late diensten vind ik fijn. Het is goed te combineren met mijn privéleven en persoonlijk moet ik er niet meer aan denken om vaste werktijden te hebben.”
 
Wanneer ga jij met plezier naar je werk?
“Ik ga altijd met plezier naar mijn werk. En met een voldaan gevoel weer naar huis. Soms vergeten bewoners wel eens mijn naam, maar herkenning is er altijd. Het gaat om het gevoel wat je iemand geeft. De mensen die bij ons wonen zijn niet gek. Ze willen en verdienen hetzelfde als ieder ander mens: liefde en aandacht. Ik vind het heerlijk als ik ’s morgens bij iemand binnenkom en ik hoor ‘Wat fijn dat jij er weer bent!’. Wie wil dat nou niet?!”

Net als Lisa een carrièreswitch maken?
Werk je niet in de zorg, maar zie jij een carrièreswitch naar de zorg wel zitten? Bij Marga klompé bieden we jou de kans om via een persoonlijk omscholingstraject als zorgprofessional aan de slag te gaan. Weten wat Marga Klompé voor jou kan beteken? 

Maak een carrièreswitch!
Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail