werken bij marga klompe

Van hectische baan in de detailhandel, naar droombaan in de zorg

De zorgswitch met:

Naam: Ingrid Assinck             
Opleiding: Helpende niveau 2
Locatie: Hassinkhof
Switch van: Detailhandel         

20 jaar lang heeft Ingrid Assinck in de detailhandel gewerkt. Tot ze op een dag dacht: ‘Dit is toch niets voor mij’. Ze besloot het roer om te gooien.

Waarom de switch naar de zorg?
“Ik wilde wat anders gaan doen. Iets waar ik écht blij van werd. Daarom heb ik mijn baan als assistent bedrijfsleider bij de Action opgezegd. Zo kon ik in alle rust op zoek naar een baan die wel bij mij paste. Mijn buurvrouw wees me op één van de openstaande vacatures als leerling helpende niveau 2 bij Marga Klompé. Het eerste wat ik dacht was ‘Maar is dit dan wel iets voor mij?!’. De vacature maakte mij nieuwsgierig. Dus ik dacht laat ik gewoon eens solliciteren...”

"…Om een juist beeld te krijgen,
moet je het eerst zelf ervaren."

 
Was het een bewuste keuze om te starten als vrijwilliger?
“Ja. Het belangrijkste voor mij op dat moment was dat ik eerst zelf wilde ervaren hoe het was om te werken in de zorg. Want om een juist beeld te krijgen, moet je het eerst zelf ervaren. Daarom heb ik tijdens mijn sollicitatiegesprek aangegeven eerst te willen starten als vrijwilliger. Zo gezegd zo gedaan. De volgende dag ben ik begonnen als vrijwilliger in Mariënhof in Lichtenvoorde. Het was zo fijn om met iemand mee te kunnen lopen. De collega’s waren erg behulpzaam en ik kon alle vragen stellen die ik wilde. Dat was erg prettig. Op dag twee van mijn vrijwilligerswerk wist ik het al: ‘Dit is wat ik wil doen.’ Ik word blij van de mensen om mij heen. Het geeft mij voldoening dat ik deze ouderen kan helpen. Het geeft mij rust. In februari 2020 ben ik gestart met de opleiding helpende niveau 2.”

Leren, werken en privé. Hoe combineer je dat?
“Het volgen van de opleiding kost veel eigen tijd. Het draait allemaal om het maken van de juiste planning. Met een goede planning, hield ik genoeg vrije tijd over. Ik had het geluk dat ik die ervaring al had opgedaan in de detailhandel. En gelukkig kun je hier op school begeleiding in krijgen."

"Het draait allemaal om
het maken van de juiste planning."

 
Hoe heb je de opleiding ervaren?
"De opleiding niveau 2 ging mij best makkelijk af. Maar het is niet zo dat je aan de hand wordt meegenomen tijdens de opleiding. Née, je moet het echt zelf doen. Zelf je verantwoordelijkheid nemen. Elke week had ik een bijeenkomst met mijn studiegroep op school. Tijdens deze sessie kun je aangeven aan welk lesmateriaal je behoefte hebt. De docent bereidt deze les dan voor. Je volgt tijdens de opleiding de PEGL-route. Deze route bestaat uit een aantal vaardigheden die je moet behalen. Ik ben van mezelf erg leergierig. Als ik iets wil, dan ga ik er ook voor de volle 100% voor. Regelmatig benaderde ik collega’s of ik mee mocht kijken met het verrichten van bepaalde handelingen. Zo kreeg ik de vaardigheden snel onder de knie. De opleiding heb ik dan ook in 9 maanden behaald.”

En, heb je iets gevonden waar je écht blij van wordt? 
 “Ja! Het is nu twee jaar later en ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze. Na mijn opleiding niveau 2 kreeg ik gelijk een vast contract. Dit gaf mij het gevoel dat Marga Klompé vertrouwen in mij had. Ik wilde heel graag doorleren. Dus ik ben daarna gelijk gestart met de opleiding verzorgende IG. Omdat ik binnen twee jaar de opleiding start, krijg ik vrijstelling van vakken als Nederlands en Wiskunde. Ik ben ontzettend blij met mijn omscholing naar de zorg. Na 20 jaar doe ik eindelijk iets dat ik echt leuk vind.”

"Na 20 jaar doe ik
eindelijk iets dat ik echt leuk vind."

Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail