Wij spraken.. Marga die op 64-jarige leeftijd is geslaagd als Verzorgende IG

Een leven lang leren. De overheid wil volwassenen stimuleren om te blijven studeren. Voor Marga Kolkman was deze stimulans niet nodig: zij begon op 62-jarige leeftijd aan de opleiding tot Verzorgende IG. Toen ze 64 was, nam ze – als oudste student van het Graafschap College -  haar diploma in ontvangst.

Marga is in 2018 begonnen als gastvrouw bij Pronsweide in Winterswijk. “Daarvoor werkte ik een jaar bij Philips en maakte ik lampen”, vertelt Marga. “Ik miste het werken met mensen wat ik daarvoor ook dagelijks deed in onze fotografiewinkel.” Toen ze startte als gastvrouw, kwam al snel de vacature voor BBL (werken en leren) voorbij. “Ik dacht, niet geschoten is altijd mis.”
 
“Mensen reageerden heel positief toen ik vertelde dat ik een opleiding ging doen. Wel zeiden sommigen: dat je daar nog zin in hebt. Zelf ben ik heel erg dankbaar dat ik op deze leeftijd de kans heb gekregen. De praktijk ervaringsgerichte leerroute (PEGL) van het Graafschap College volgde ik. Binnen deze route bepaal je zelf wanneer je wat afrondt. Ik ben zelf nog van de generatie met een docent voor de klas die precies vertelde wanneer je wat moest doen. Deze nieuwe manier van leren, was wel even wennen voor mij.”

werken bij marga klompe

“Ik heb als leerling gewerkt in de Vredense Hof en De Berkhof in Winterswijk. Je maakt veel mooie momenten mee als je met ouderen werkt. Zo bracht ik een bewoonster naar bed die zei: ‘Dat je dit toch allemaal moet doen voor mij’. Daar antwoordde ik op dat ik het juist een eer vond dat ik dit voor haar mocht doen. En dat ik hoopte als ik later oud zou zijn, dat iemand mij dan ook zou helpen. De bewoonster zei daarop: ‘Dan doe ik dat voor jou’. Dan word je toch warm?”
 
“Op 5 juli 2021 nam ik mijn diploma in ontvangst. We werden per 6 gediplomeerden uitgenodigd. Toen ze mijn man en mij zagen lopen, vroegen ze voor wie wij kwamen. Ze hadden niet verwacht dat ik zelf een diploma in ontvangst zou nemen. We kregen allemaal een persoonlijke toespraak. Bij mij zei de docent: ik zal jou altijd herinneren van de ellelange verslagen, haha. Ze moesten 80% korter. Dat was mijn struikelblok, ik vond het allemaal veel te interessant.”

“De rode loper lag uit en ik liep apetrots naar buiten. Thuis hadden we een klein feestje met mijn kinderen en kleinkinderen en toen ging de deurbel. Stond er familie van een bewoonster aan de deur met een hortensia. Ze vonden het geweldig dat ik het gehaald had. Bijzonder hè?”
 
“Ik vertel dit verhaal, omdat ik hoop dat ik mensen hiermee inspireer. Je hoeft geen 25 te zijn om iets bij te leren. En je kunt zoveel betekenen voor mensen. Juist dat laatste stukje in hun leven. Dat je daar je steentje aan bij kunt dragen, dat is gewoon mooi. Ik werk in ieder geval door tot mijn pensioen en als ik het leuk vind en het kan fysiek, dan ga ik na mijn pensioen nog lekker door.”

Je hoeft geen 25 te zijn om iets bij te leren

Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail