Wij spraken.. Joost over zijn werk als Ergotherapeut

"Het is een mooie uitdaging om mensen ondanks de vervelende aangelegenheid toch aan het lachen te krijgen."

Joost Meinen werkt al geruime tijd als Ergotherapeut bij Marga Klompé. “Wanneer mensen dagelijkse activiteiten niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren ben ik er om deze activiteiten met ze te trainen, zodat ze hun zelfstandigheid weer zoveel mogelijk terugkrijgen”.

werken bij marga klompe

Samenwerken voor optimale zorg
Als Ergotherapeut behandelt Joost mensen met een fysieke of psychische beperking. “Als een cliënt binnenkomt, houden we eerst een intake samen met een fysiotherapeut. Zo hoeft de cliënt maar een keer zijn verhaal te doen. Op basis van de intake stellen we een behandelplan op, die eens per week in een multidisciplinair overleg wordt besproken.”

Binnen Marga Klompé werken verschillende disciplines samen, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, artsen, verplegers, psychologen en diëtisten. Op deze manier kan er optimale zorg geleverd worden. Joost: “Ook mantelzorgers dragen hieraan bij, hier heb ik direct contact mee”.

Van training tot advies
Tijdens een revalidatietraject gaat Joost ook op huisbezoek: “Dan kijk ik of de cliënt veilig thuis kan wonen en of dagelijkse activiteiten veilig genoeg uitgevoerd kunnen worden. Samen trainen we dan activiteiten binnen de thuissituatie, maar ik regel bijvoorbeeld ook specifieke aanvragen via gemeentes, ondersteun de mantelzorger(s) van de cliënt en geef advies over eventuele woningaanpassingen.”

De dagplanning van Joost kan er zo uit zien:

  • Trainen zelfstandig wassen en aankleden
  • Arm/hand functie training geven
  • Zelfstandig bewegen vanuit rolstoel, scenario’s bespreken
  • Elektrische rolstroel training
  • Problemen in belastbaarheid zowel fysiek als mentaal
  • Intake nieuwe cliënt
  • Kennismaken opname nieuwe bewoner
  • Energiebesparende activiteiten voor een cliënt met COPD doornemen. 

‘Koffiezetten, dat is toch makkelijk’
Ouderenzorg heeft een beetje een ‘suf’ imago, ik dacht eerst ook dat het suf was, maar tijdens mijn eerste stage in de ouderenzorg kwam ik erachter dat het juist leuk is om de levensverhalen van cliënten te horen en hun kwaliteit van leven te kunnen vergroten. Voor mijn tweede stage koos ik daardoor bewust de ouderenzorg!

Erg interessant is bijvoorbeeld het onderzoek naar cognitie, wat mij betreft de kracht van ergotherapie. Door iemand een simpele activiteit te laten doen, koffiezetten, kom je er al snel achter wat cliënten wel/niet kunnen. In eerste instantie denkt men: ‘koffiezetten, dat is toch makkelijk’. Maar ze moeten hiervoor een vreemde keuken zoeken, plannen, uitvoeren, waarnemen en herinneren. Op basis hiervan kan ik iemand inschatten en het leervermogen in kaart brengen.

“Resultaat na inzet en interventies: daar word ik echt blij van!"


Dus nee, de ouderenzorg is niet ‘suf’. Ik vind het persoonlijke contact met cliënten heel leuk. Het is een mooie uitdaging om mensen ondanks de vervelende aangelegenheid toch aan het lachen te krijgen om zo het verblijf aangenaam te maken en de zelfredzaamheid te stimuleren. Het resultaat zien na interventies binnen je behandelplan: daar word ik echt blij van! Daarbij komt dat de sfeer binnen Marga Klompé en tussen collega’s onderling super is. Ik werk in een jong, ondernemend en enthousiast team dat de zorg wil blijven ontwikkelen.”

Toekomstplannen
Joost zit sinds kort in de bouwcommissie, om mee te denken over de nieuwbouw binnen Marga Klompé. “Daarnaast ben ik naast mijn huidige functie als Ergotherapeut een eigen bedrijf begonnen in buitensport en ben ik mij als voetbaltrainer verder gaan ontwikkelen. Dit zorgt voor een goede balans in mijn leven.”

Kom jij met ons kennismaken?

Bekijk onze vacatures
Deel dit bericht via: Twitter Facebook LinkedIn Mail